1
Forum Settings
       
Reply To Thread

"Failed to initialize Direct3D" problem..argh!Follow

#1 Apr 25 2006 at 5:12 AM Rating: Decent
*
103 posts
Hey everyone hope you all had a good easter!

Just upgraded my graphics card from a Ati Radeon 9800xt to a Nvidia GeForce 6800 and now FFXI wont work >< keeps giving me the "failed to initialize direct3d" error in POL when i press 'Play'. The card works fine, ran tests and everything, tried the lastest drivers and the drivers on the disc which came with the card, tried reinstalling directx too that didnt work. Any suggestions? Just got the new expansion too grr really wanna play >< Thanks,

Xionn
____________________________
Xionn - Hume - Lvl 75 BLM / 37 WHM
#2 Apr 25 2006 at 7:01 AM Rating: Good
*
207 posts
This is from the Q&A Service and Support on playonline.com.
Question
"I get the message, "Failed to initialize Direct3D" when I select "Play." What should I do?"

Answer
"When you receive a message saying, "Failed to initialize Direct3D" and cannot proceed to the game, there are several possible causes. Please check the following:

- Make sure that your PC meets the requirement to run FINAL FANTASY XI, especially regarding graphics cards.
- Make sure that DirectX 8.1 is installed properly. If it is installed, run the DirectX Diagnostic Tool (Dxdiag.exe) and check whether all the diagnostic tests run normally. To run the DirectX Diagnostic Tool, launch "dxdiag" from the Start menu's Run dialog box. Select "Start," then "Run," then type "dxdiag" and press the Enter key.
- Update the graphics card driver. To acquire the latest driver software, please contact the manufacturer. Updating the driver is to be done at your own risk.
- Check resident programs running on your PC. Some may affect installation and startup of the PlayOnline Viewer and FINAL FANTASY XI. Try removing some of those programs, then see whether the PlayOnline Viewer and FINAL FANTASY XI run properly.

If you cannot solve the problem after checking everything above, call or e-mail our customer support. When inquiring via e-mail, please make sure to include system information for your PC. To get the system information, run the PlayOnline Viewer Config from the Windows's Start menu and choose "System Information." To paste the system information in an e-mail, choose "Copy to Clipboard" and paste what you've just copied into the body of an e-mail."
____________________________
Level up your subjob, noob.
BLM75 BST75 MNK75 WAR75 DRK75 SAM75 DRG75 Merit Points 484
http://photobucket.com/albums/v134/Mystywysty/
#3 Apr 25 2006 at 7:03 AM Rating: Good
Scholar
*
226 posts
Maybe someoen done it to stop you getting Zenith Mitts ??
____________________________

First English Person on Phoenix to have a Vista score of 5.0
#4 Apr 25 2006 at 7:20 AM Rating: Decent
*
103 posts
hey MysterhappySage, yea i checked out that bit before from the Q&A as well, my graphics card is fine, my pc definatly meet the requirements lol, i have directx9.0C installed, Dxdiag.exe shows no errors, tried disbaling everything on startup too, and tried all drivers.

One thing i havent tried is the Omega drivers, which i may try when i get home. Grr can't belive i can't play just coz i upgraded my graphics card!

Yea Jinksko i really need those miits >< they always drop when im away for the runs lol.

Thanks for the help :P if anyone else has any ideas please post up :D

Xionn
____________________________
Xionn - Hume - Lvl 75 BLM / 37 WHM
#5 Apr 25 2006 at 9:43 AM Rating: Decent
Scholar
**
868 posts
I used to get this problem from time to time as well and I have one question:

What resolution are you running your computer at??

When I was getting those errors I was running in 1280x1024 and when I set it back to 1024x768(one of the default resolutions for FFXI) the problem was cured.
____________________________
Baelwulf MNK90|COR90|RNG46|NIN49|WAR40
Bastok Rank 10
#6 Apr 25 2006 at 11:18 AM Rating: Decent
*
103 posts
hmm wierd, im running at the same resolution as i was with the old card, 1280 x 1024 :S lol this is so annoying
____________________________
Xionn - Hume - Lvl 75 BLM / 37 WHM
#7 Apr 26 2006 at 4:38 AM Rating: Decent
*
103 posts
oo tried out the Live online support for FFXI for the first time, was quite good service lol.

Anyway..grr.. got told to install the 81.98 drivers for my card, i tried that and they don't work on the AGP version only PCI-E >< this sux i hope i find a driver which lets me get past this problem >< really want to play ; ;
____________________________
Xionn - Hume - Lvl 75 BLM / 37 WHM
Reply To Thread

Colors Smileys Quote OriginalQuote Checked Help

 

Recent Visitors: 12 All times are in CST
Anonymous Guests (12)